Slechte, maar veelgebruikte presentatieregels

» Geplaatst door op feb 19, 2014 | Reacties uitgeschakeld voor Slechte, maar veelgebruikte presentatieregels

Als trainer of coach werk ik regelmatig met sprekers die vaak al eerder een presentatietraining of cursus hebben gevolgd. En hoewel het meestal prettig is om met deze door-de-wol-geverfde sprekers aan de slag te zijn, zijn er ook vaak een aantal hardnekkige “presentatieregels” ingeslopen. En dat zou geen probleem zijn, ware het niet dat ik me in de meeste van deze regels totaal niet kan vinden.

In de weg
Presentatieregels zijn misschien handig om je op weg te helpen, maar binnen de kortste keren staan ze een inspirerende betoog meer in de weg dan dat ze er een bijdrage aan leveren. Hieronder de top-vier van regels die in de praktijk je presentatie alleen maar om zeep helpen:

Blijf op het podium, achter het katheder

Vooral als je voor grote zalen spreekt, en je optreden ook op schermen elders in de zaal te volgen is, zul je dit verzoek regelmatig hebben gekregen. De cameraman heeft je gevraagd op één plek te blijven staan, want anders krijgt hij je niet goed in beeld. Trap niet in die smoes! Een goede cameraman kan jou volgen als je op het podium loopt, en zelfs als je het publiek in loopt.
Misschien heb je een andere reden om achter het katheder te blijven: ujebent zenuwachtig, je moet op de knop kunnen drukken voor de volgende slide of er zit een vaste microfoon op het katheder. In dat geval geldt voor jou: Wees dapper, koop een afstandsbediending en vraag om een handmicrofoon.

Eindig met een vragenronde

Dit is een slechte gewoonte geworden in presentatieland. Als je eindigt met een vragenronde is het laatste wat je publiek van je hoort het antwoord op de laatste vraag die is gesteld. Soms kan dat goed uitpakken, maar voor hetzelfde geld juist totaal niet. Voorkom dat je door een vraag laat bepalen waar je mee eindigt, reserveer een paar minuten na de vragenronde voor de afsluiting van jouw betoog. Of, wanneer je je daarbij comfortabel voelt, laat het publiek tijdens je presentatie vragen stellen. Maar zorg ervoor dat jij het laatste woord hebt.

Deel een hand-out uit na je presentatie

Als het publiek niet kan onthouden wat je hebt gezegd dan heb je óf te veel verteld, óf je boodschap is niet aangekomen. Een hand-out lost dit niet op. Om het het eerste probleem te beginnen: Mensen zijn niet in staat om meer dan pakweg 3 dingen te onthouden van een speech. Als je wil dat je publiek meer onthoudt, probeer dan met je presentatie de mensen zo enthousiast te maken dat ze meer over het onderwerp te weten willen komen. En geef (of verkoop!) vervolgens aan je publiek jouw boek, dvd-serie of cursus.
Als je één boodschap met je presentatie wil overbrengen is een hand-out niet nodig. Help het publiek in plaats daarvan om tijdens de presentatie je boodschap te onthouden.

Vertel wat je gaat vertellen, vertel het,  en vertel wat je verteld hebt

Dit is nog steeds een wijdverbreid misverstand, en zelfs gerenommeerde presentatiecoaches maken zich schuldig aan deze “regel”. Deze regel vindt zijn oorsprong in de tweede wereldoorlog, toen het (Amerikaanse) leger een manier zocht om alle soldaten dezelfde orders te geven en er zeker van te zijn dat ze de orders ook zo onthouden. De soldaten die de oorlog overleefden werden zakenmensen en begonnen deze regel te verspreiden. Het probleem is hier dat de presentaties in het leger destijds niet interessant, inspirerend of overtuigend hoefden te zijn. Het publiek bestond uit soldaten en die zijn gewend om orders aan te nemen. Jouw presentatie moet echter wél inspireren, overtuigen en je publiek meevoeren, want in tegenstelling tot soldaten heeft jouw publiek de keuze om jouw betoog te accepteren of te verwerpen. “Er in hameren” is dan vaak niet de beste strategie!

De beste sprekers uit de geschiedenis hebben één ding gemeen: ze overtraden de regels (en schreven daarmee vaak nieuwe regels). Goede sprekers hebben ook één ding gemeen: ze hebben geen regels nodig. Regels zijn prima als je een computerprogramma wil schrijven en misschien als je voor het eerst in het openbaar spreekt, maar laat jouw betoog nooit, maar dan ook nooit belemmeren door regels. Je hebt ze echt niet nodig!