Vijf eigenschappen van opvallende mensen

» Geplaatst door op mrt 21, 2014 | Reacties uitgeschakeld voor Vijf eigenschappen van opvallende mensen

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor succes is het vermogen om op te kunnen vallen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in bijna elk bedrijf hele afdelingen bezig zijn met dit fenomeen: Marketing, Public Relations en Branding om er maar een paar te noemen. Voor diegenen onder jullie die voor zichzelf werken: zet het woord personal ervoor, en je ziet dat het ook voor jou van toepassing is. En dat geldt natuurlijk ook voor sprekers…

Intrinsiek
Er zijn boekenkasten volgeschreven met tips & trucs om beter op te vallen, maar als je door middel van een trucje beter wil opvallen, mis je het punt. Mensen die intrinsiek opvallender zijn hebben geen trucjes nodig, ze zijn het namelijk al. Zij hebben geen flitsende visitekaartjes, “personal elevator pitch” of provocerende kleding nodig. Wat ze wel hebben is een bepaalde (levens-)houding. Hieronder staan vijf kenmerken daarvan:

Niet aan de zijlijn staan, maar zelf meespelen

Ze zeggen wel eens dat Nederland 16 miljoen bondscoaches heeft en dat klopt. Het is voor iedereen mogelijk om een mening te hebben en die te verkondigen. En dat is de reden waarom  ze zo snel weer vergeten zijn. Wat je zegt is niet zo interessant, wat je doet daarentegen wel. Besteedt daarom je tijd zoveel mogelijk aan dingen doen, niet aan dingen bekijken.

Sta ergens voor

Mensen met een uitgesproken standpunt laten zien dat het ze wat kan schelen. Ze zijn bereid ervoor te vechten of er een offer voor te brengen, en dat stralen ze uit. Of je het charisma, passie of vechtlust noemt, het is aanstekelijk en het maakt jou bemerkenswaardig.

Doe dingen die niet gebruikelijk zijn

We roepen allemaal dat ieder mens uniek is, maar als je daar van een afstand naar kijkt krijg je toch een ander beeld: Iedereen heeft een familie, iedereen werkt, heeft een huis, kleding, een auto, we zijn voornamelijk allemaal hetzelfde in plaats van allemaal anders.
Doe eens iets wat een ander niet zo snel zou doen: Beklim een berg, doe een wedstrijd wie het verste kan fietsen in 4 uur tijd, klop aan bij een kraakpand en vraag of je een dagje mee mag doen in hun leven. Je zult verstelt staan van wat je van anderen (en uzelf!) leert.
Wat je ook kiest, maak je niet druk over de vraag of het nu wel of niet doelloos is. Het gaat dit keer om de ervaring en niet om het resultaat…

Laat het aan anderen over om te vertellen hoe goed jij bent

Van mensen die opscheppen over hun prestaties wordt niet onthouden wat ze gepresteerd hebben, maar alleen dat ze aan het opscheppen waren. Het duurt misschien wat langer, maar mensen komen er vanzelf achter als je een goede prestatie hebt geleverd. Hoe minder je er zelf over vertelt, hoe meer mensen het zullen onthouden. (en doorvertellen..)

Durf te falen

Hedendaagse professionals doen er alles aan om fouten te vermijden en tegelijkertijd de kans op succes zo groot mogelijk te houden. Op deze manier kun je succes-op-succes stapelen en jouw cv zo strak mogelijk maken. De keerzijde van deze houding is de weerslag op je privé leven: Je kunt een beetje zingen, maar je zal nooit in de band van jouw vriend(in) meespelen, want je zingt niet zo goed als Bob Dylan. Je vindt het heerlijk om te mountain-biken, maar je schrijft je niet in voor een race, want je zult als amateur waarschijnlijk ergens achterin eindigen. Tijdens het bedrijfsweekend op de hei sla je de touwbaan maar over, want daar ben je niet zo goed in.
Jevoelt zowel privé als zakelijk de druk om jouw alwetende, onfeilbare winnaarsmentaliteit in ere te houden. In feite ben je geen mens meer, maar je bent je cv. Je bent slachtoffer geworden van jouw (al dan niet door je omgeving opgelegde) drang naar perfectionisme.
Accepteer dat je dingen verkeerd doet. Maak fouten. Probeer en misluk. En wanneer (dus niet: als) je ten onder gaat, doe dat dan met waardigheid. Mensen die bereid zijn te falen zijn zeldzaam, mensen die met waardigheid falen nog veel zeldzamer.

Opvallen is geen kwestie van trucjes of technieken, maar meer een levenswijze. Verander je houding en val op!