Gebrek aan focus laat je presentatie mislukken!

» Geplaatst door op mei 13, 2014 | Reacties uitgeschakeld voor Gebrek aan focus laat je presentatie mislukken!

De grootste oorzaak van een mislukte presentatie is een teveel aan informatie. Sprekers hebben de neiging om alles wat ze over een onderwerp weten over het publiek uit te storten, en ze gaan er van uit dat het publiek zelf wel kiest wat ze daarvan wel of niet relevant vinden. Alleen, als negen van de tien dingen die je jouw publiek voorschotelt niet interessant voor ze is, dan ben je allang de aandacht kwijt op het moment dat je wel iets relevants voor ze te vertellen hebt.

Een spreker zonder duidelijk doel suggereert een gebrek aan focus. Je raakt daardoor snel afgeleid: een beamer die het niet doet, een slecht werkende microfoon of de boodschap dat je eigenlijk veel minder tijd hebt dan afgesproken was, brengen je dan al uit balans, met als gevolg:

  • dat je gehaast door je presentatie heenloopt, zonder onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken.
  • dat je minder (of niet meer) probeert om de verbinding met je publiek te maken.
  • dat je je publiek overspoelt met cijfers, statistieken en bewijzen en daarmee je boodschap degradeert.

Als de mensen in je publiek dit ervaren, dan voelen zij zich gekleineerd, verveeld en niet betrokken. Hou daarom dit in je achterhoofd bij het voorbereiden van je presentatie:

Een sterke, duidelijke boodschap in de kern van je presentatie is de sleutel tot succes.

Die boodschap is je vangnet. Als je presentatie om wat voor een reden dan ook uit balans raakt, bedenk dan wat je ene boodschap was en je kunt je presentatie duidelijk, helder en krachtig voortzetten.