De 5 grootste presentatie ergernissen

» Geplaatst door op apr 1, 2014 | Reacties uitgeschakeld voor De 5 grootste presentatie ergernissen

Presenteren is een van de belangrijkste vormen van (zakelijke) communicatie. Helaas laat de kwaliteit nogal eens te wensen over. Veel presentaties zijn niet om aan te horen, en slaan de plank volledig mis. Sprekers blijken te vaak het publiek te irriteren, in plaats van te inspireren. Uit een onderzoek onder 2.000 twitteraars, naar datgene waar ze zich het meest aan ergeren bij (slechte) presentaties, is deze top-5 gekomen:

5. Slecht werkende techniek (5,5%)

De beamer werkt niet, kleuren op de slides die vloeken of te weinig contrasteren waardoor de slide onleesbaar is. Veel technische problemen zijn te voorkomen door een halfuur voorafgaand aan de presentatie in de zaal de techniek te testen en je slides te projecteren. Als je ziet dat ze onleesbaar zijn, kun je ze nog aanpassen.

4. Stopwoorden (11%)

Uuh….Okay… en nu…toch… Je kent ze wel: stopwoorden. Ze komen vaak voor bij mensen die regelmatig voor een groep spreken en slijten er langzaam in. Tot grote ergernis van je publiek! Voorkom stopwoorden als je presenteert en besteedt hier regelmatig aandacht aan.

3. Gebrek aan interactie (16%)

Interactie is cruciaal in een presentatie. Mensen leren beter als ze ergens zelf achter komen, dan wanneer het ze gezegd wordt. Je publiek weet dat, want het is niet voor niets dat gebrek aan interactie een van de grootste ergernissen is. Je publiek komt om wat van jou te leren, en verwacht van jou dat je ze daarmee helpt. Bedenk vooraf welke vragen je aan je publiek wilt stellen en hoe je het antwoord wilt verwerken. Betrek je publiek bij je boodschap.

2. Een slechte inhoud (30,5%)

Een onsamenhangend verhaal, langdradig, niet deskundig, ongeloofwaardig en gebrek aan passie bij de spreker. Alle benamingen van een slecht verhaal zijn in de enquête naar voren gekomen. Je moet wel wat te vertellen hebben voordat je op het podium klimt! Jouw publiek verwacht dat van je, hoewel het dat niet altijd uitspreekt. De grootste oorzaak van een slecht verhaal is het feit dat sprekers te veel willen vertellen. Committeer je aan je boodschap en bepaal vooraf hoe je je publiek daarvan kunt overtuigen. Verras je publiek met aansprekende anekdotes.

1. Voorlezen van slides (36%)

Verbazingwekkend dat dit nog zoveel voorkomt! Als je je presentatie van slides voorleest, wat is dan de toegevoegde waarde van de bijeenkomst? Je had net zo goed de presentatie in een email naar je publiek kunnen sturen. Dat scheelt een hoop tijd. Je publiek leest namelijk sneller dan dat jij kunt spreken. Mensen kunnen maar via één kanaal verbale (tekst) informatie tot zich nemen. Wil je dat ze kiezen tussen jouw stem of jouw slides, of ga je je slides gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn? Zorg ervoor dat uw presentatie in je hoofd zit en maak je slides ter ondersteuning. Besteed meer tijd aan oefenen. Gebruik je slides niet om jou door de presentatie te helpen, maar om jouw publiek er door heen te helpen!